Blog

Απριλίου 8, 2016

Ρακή: ένα ποτό ή μια ολόκληρη κουλτούρα;

Η ρακή, ή αλλιώς τσικουδιά είναι από τα γνωστά οινοπνευματώδη ποτά της Κρήτης! Περιέχει 40 – 65% αλκοόλ και φτιάχνεται από την απόσταξη των σταφυλιών. Αυτά, όσον αφορά τα πολύ βασικά χαρακτηριστικά της. Πέρα από αυτά όμως, επιβάλλεται να ξέρετε 2-3 πραγματάκια, για τη ρακή, που θα σας βοηθήσουν σίγουρα και στις διακοπές σας στην Κρήτη!

Πως φτιάχνετε: Η απόσταξη της τσικουδιάς, παραδοσιακά γίνεται σε μεγάλα καζάνια (αποστακτήρες) σε οργανωμένους χώρους, με τραπέζια, πάγκους και νεροχύτη και για την ολοκλήρωση της παραγωγής της χρειάζονται 20 – 30 μέρες. Επίσης, η παραγωγή της, εκτός από μια διαδικασία δημιουργίας του συγκεκριμένου ποτού είναι μια γιορτή για τους Κρητικούς, οι οποίοι μαζεύονται και γλεντάν με φαΐ, ποτό, τραγούδια και χορό.

Που μπορείτε να τη βρείτε: Στην Κρήτη η ρακή είναι παντού! Στο ξενοδοχείο, στα μπαρ, στο super market, στο καφενείο του χωριού, στις κάβες. Αλλά το πιο ωραίο είναι να τη βρεις και να τη δοκιμάσεις, στα σπίτια των κατοίκων, όπου τη φυλάσσουν στα υπόγεια και στα κελάρια τους! Γιατί, πώς αλλιώς θα το ζήσετε σαν ντόπιοι;

Πότε θα την πιείτε: Όποτε θέλετε, από το πρωί που θα ξυπνήσετε μέχρι το βράδυ. Γιατί είναι το πρωινό τονωτικό, είναι η παρέα στο μεσημεριανό μεζέ, η στο βραδινό, το συνοδευτικό μετά τον καφέ ή ο ωραιότερος τρόπος να ξεκινήσετε το βράδυ σας!

Με τι θα τη συνοδεύσετε; Δοκιμάστε τις παραδοσιακές πίτες και τα λουκάνικα με ξύδι. Είναι πεντανόστιμα, αλλά με τη ρακή μαζί έχουν άλλη χάρη! Η ρακή επίσης ταιριάζει με όλα! Ψάρια, μεζέδες, κρεατικά! Και φυσικά με την καλύτερη διάθεση σας!