Γύρω χωριά

Φυσικό κάλλος και υπέροχοι άνθρωποι

Στο όμορφο χωριό Βρύσες, πάνω από το Βρυσακό ποταμό, στην έξοδο προς το Ρέθυμνο, κάτω από τη νέα εθνική οδό, βρίσκεται μια ελληνορωμαϊκή γέφυρα, που ονομάζεται Ελληνική Καμάρα. Η γέφυρα, που χρησιμοποιείται και σήμερα, είναι φτιαγμένη από πέτρες, χωρίς λάσπη και υψώνεται 6,4 μέτρα πάνω από το ποτάμι.

Λιγότερο από 3 χιλιόμετρα νότια από το χωριό Βάμος, στην τοποθεσία Καρύδι, που στην βενετοκρατία υπήρξε κατοικία του Ενετού άρχοντα της περιοχής, βρίσκεται το μοναδικό μοναστήρι που υπάρχει στον Αποκόρωνα. Η μονή του Αγίου Γεωργίου, που ονομάζεται και «Μονή Καρύδι», αποτελεί ένα συγκρότημα λαϊκής αρχιτεκτονικής που αναστυλώθηκε και λειτουργεί από το 1996. Στο σημείο επίσης σώζονται το σπίτι του Ενετού άρχοντα καθώς και ο χώρος του μεγάλου ελαιοτριβείου που χτίστηκε κατά την τουρκοκρατία, με χαρακτηριστικό τα 12 εντυπωσιακά τόξα που στήριζαν την οροφή.

Ο μινωικός θολωτός τάφος της Φυλακής χρονολογικά τοποθετείται στην Υστερομινωική περίοδο και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Η πυραμιδοειδής οροφή του είναι εντυπωσιακή ενώ το εντυπωσιακότερο στοιχείο του είναι ο τεράστιος λαξευτός βράχος (αγκωνάρι) που έχει τοποθετηθεί πάνω από την πόρτα.

Ένα χιλιόμετρο μετά την Αργυρούπολη, στην περιοχή Περγιάλωνες, κτισμένο μέσα σε μια σπήλια, βρίσκεται το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου Σκοτεινής, το οποίο γιορτάζεται την πρώτη Σεπτεμβρίου και έχει πολύ σημαντική ιστορία.