Λίμνη Κουρνά

Η νοτιότερη λίμνη της Ευρώπης

Βρίσκεται σε απόσταση 2,5χλμ από τη θάλασσα και 4χλμ από το ξενοδοχειο. Είναι η μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης. Ο θρύλος λέει ότι δημιουργήθηκε όταν μια όμορφη κόρη για να γλιτώσει από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της ευχήθηκε «Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα». Έτσι βούλιαξε το έδαφος και δημιουργήθηκε η λίμνη. Τοπική δοξασία, αναφέρει επίσης, ότι η λίμνη είναι «άπατη» δηλαδή χωρίς πυθμένα, γι΄αυτό και στα νερά της σχηματίζονται διαδοχικοί γαλάζιοι κύκλοι.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η λίμνη αναφέρεται από τα αρχαία χρόνια με το όνομα Κορησία και πιστεύεται ότι υπήρχε στις όχθες της ιερό της Κορησίας Αθηνάς. Το βαθύτερο σημείο της φτάνει στα 22 μέτρα και στα νερά της ζουν σπάνια ψάρια όπως η αθερίνα και η ποταμοσαλιάρα, ερπετά όπως οι τρανόσαυρες και τα αγιόφιδα και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας.

Η λίμνη είναι σταθμός για αποδημητικά πουλιά και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 ως Περιοχή Προστασίας Ορνιθοπανίδας. Η λίμνη Κουρνά αποτελεί ένα μαγευτικό προορισμό παραθερισμού, φυσιολατρικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος. Γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη καθώς στις όχθες της υπάρχουν εγκαταστάσεις οργανωμένης πλαζ για λουόμενους και υδροποδήλατα. Διαθέτει επίσης πολλές ταβέρνες που φημίζονται για το φαγητό τους και όμορφα καφέ με καταπληκτική θέα.